Η ιστορία του ονόματος Κόγιας ξεκινά το 1910. Θεμελιωτής υπήρξε  ο Αντώνιος Κόγιας ο όποίος χάρη στην εξαιρετική του τέχνη έγινε γνωστός και πέρα από τα όρια της θεσσαλίας. Κατασκεύαζε τσαρούχια γουρουνοτσάρουχα και άλλα τοπικά υποδήματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Καστανιά τα χρόνια εκείνα ήταν Κεφαλοχώρι  με πολλά εργαστήρια τσαρουχιών, ραφτάδων, σιδεράδων,  εμπόρων κ.α ένα χωριό με σχολείο όπου φοιτούσαν πάνω από 200 μαθητές. Ήταν επίσης και πέρασμα των Σαρακατσαναίων από και προς τα χειμαδιά και τα Άγραφα.

Τον Αντώνιο Κόγια διαδέχθηκε ο γυιός του Ευάγγελος ο οποίος το 1971 μετέφερε το εργαστήριο του στην Καρδίτσα για τον απλό λόγο ότι από τα χωριά ο κόσμος σιγά σιγά έφευγε για τα αστικά κέντρα. Όλοι θυμούνται τον μπάρμπα Βαγγέλη και το εργαστήριο του στην οδό Κουμουνδούρου όπου επισκεύαζε υποδήματα και που και που κατασκεύαζε και κανένα ζευγάρι τσαρούχια καθόσον μόνο ελάχιστοι πλέον φορούσαν τααρούχια. Αργότερα και για βιοποριστικούς λόγους ασχολήθηκε και με το εμπόριο υποδημάτων. Μετά το 1980 οι χορευτικοί σύλλογοι άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται και η δουλειά της κατασκευής των τσαρουχιών αυξήθηκε αισθητά.

Σήμερα την τέχνη την συνεχίζει ο γυιός του Βαγγέλη, ο Ηλίας, ο οποίος μετέφερε το εργαστήριο στην Καστανιά Καρδίτσας εκεί όπου κάποτε ο παππούς Αντώνιος ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο.

Σήμερα το εργαστήριο κατασκευάζει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, γυναικεία με μπαρέτα και δετά, παντούφλες νησιώτικες,  ανδρικά δετά χορού, σελάχια καθώς επίσης και στιβάνια κρητικά και ποντιακά. Με τις οδηγίες παλαιών κρητικών μαστόρων τα στιβάνια που κατασκευάζει σήμερα το εργαστήριο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αυθεντικά των καλών μαστόρων της Κρήτης.